Meni
· Info
· Cilj konferencije
· Teme konferencije
· Odbori
· Sponzori
· Prijava radova
· Informacije za autore
· Raspored sekcija
· Zbornici radova
· Foto galerija
· Program konferencije

IT Arhiva
  

Prijatelji konferencije
03.03.2023 Uspješno zavšena XXVII međunarodna naučno-stručna konferencija IT 2023
XXVII međunarodna naučno-stručna konferencija “Informacione tehnologije – Sadašnjost i budućnost” održana je od 15. do 18. februara 2023. godine tradicionalno na Žabljaku, u organizaciji: Univerziteta Crne Gore - Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta Donja Gorica - Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije, IT društva Crna Gora, Univerziteta u Beogradu - Fakulteta organizacionih nauka, IEEE udruženja i IEEE sekcije za Srbiju i Crnu Goru, uz punu podršku kompanije Čikom iz Podgorice. Prezentacije autorskih radova i sesija realizovane su uživo sa više od 150 učesnika u hotelu “Gorske oči”, hotelu “Žabljak“, ali i online putem.
Učešče u konferenciji su imali autori iz 18 zemalja i to: Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Indonezije, Francuske, Turske, Junžnoafričke Republike, Saudijske Arabije, USA, Japana, Kipra, Iraka, Bahreina, Njemačke i Grčke. Broj prijavljenih autorskih radova iznosio je 61 rad od čega je prihvaćeno njih 47, koji su recenzirani i odabrani na bazi kompletnog rada.
Shodno ukupnom broju prezentovanih radova 39 je izlagano na engleskom jeziku, dok je 8 radova prezentovano na maternjem. Obuhvaćene su teme iz različitih oblasti kao što su problemi vezani za upotrebu bežičnih senzorskih mreža, ponašanje korisnika socijalnih medija, enkripciju pomoću QR koda, kao i softverom za obradu slike. Izlaganja su bila na temu komunikacija kod pomorske sigurnosti, navigacije i praćenja zadatog puta kod samostalnih podvodnih vozila, optimizacija i aproksimacija u različitim primjenama, kao i digitalne obrade signala. Prezentovani su i radovi koji su se dominantno bavili temama vezanim za vještačku inteligenciju i mašinsko učenje, kao i nekoliko radova koji su se bavili watermarking-om, elektronskim servisima i temama iz energetike.
Posebna sesija bila je posvećena prezentacijama projekta EuroCC2 - Nacionalni centri kompetencija za HPC, FoodHub centar izvrsnosti, dva H2020-MSCA projekta TRACEWINDU i ODDEA, H2020 projekata NI4OS-Europe i DEMETER, Horizon Europe FishEUTrust, Eureka TRADE, Erasmus DigNest i IPA HPC4S3ME.
U okviru XXVII naučno-stručne konferencije prisutni su imali priliku da učestvuju u radionicama, panelima i treninzima iz oblasti vještačke inteligencije ali i da čuju o standardizaciji u informacionim tehnologijama i sajber bezbjednosti. Izložena su različita viđenja i osvrti na nedavne Ransomware i ostale Internet napade koji su zadesili mnoge zemlje među kojima je i Crna Gora. Aktuelna tema je izazvala živu razmjenu mišljenja što je rezultiralo osvjetljavanjem mnogih aspekata ove složene problematike.
Konferencija je tradicionalno, dvadeset sedmu godinu za redom uspješno završena pri čemu je ispunila svoj cilj ukazavši na značaj multidisciplinarnog sagledavanja aktuelnosti i umrežavanja velikog broja eksperata i mladih istraživača u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

Ostale vijesti
Anketa
Da li ćete doći na IT2023?
Da
Glasova: 124
Percent: 79.5 %  
Ne
Glasova: 32
Percent: 20.5 %  


Sponzori konferencije

Elektrotehnicki fakultet Univerziteta Crne Gore

IT drustvo, Crna Gora

Fakultet za informacione sisteme i tehnologije Univerzitet Donja Gorica

Fakultet organizacionih nauka Univerzitet u Beogradu

IEEE

Informacione Tehnologije, Univerzitet Crne Gore