Meni
· Info
· Cilj konferencije
· Teme konferencije
· Odbori
· Sponzori
· Prijava radova
· Informacije za autore
· Raspored sekcija
· Zbornici radova
· Foto galerija
· Program konferencije

IT Arhiva
  

Prijatelji konferencije
17.02.2023 Zaključen je i drugi dan konferencije
Drugog dana XXVII naučno-stručne konferencije “Informacione tehnologije – Sadašnjost i budućnost” u prijepodnevnim časovima održane su paralelno dvije sekcije, u hotelu “Žabljak”, odnosno hotelu “Gorske oči”. Slušaoci u sali hotela “Žabljak” imali su priliku da čuju izlaganja autora na teme iz različitih oblasti.

Posjetioci sale u hotelu “Gorske oči” imali su prilike da prisustvuju radionici o digitalizaciji u oblasti zdravstva i poljoprivrede u okviru Erasmus+ projekta DigNest, sa primjerima dobre prakse o razvoju inovacija na međunarodnom tržištu. Radionicu je otvorio prof. dr Ramo Šendelj sa Univerziteta Donja Gorica, nakon čega su uslijedile prezentacije prof. dr Laszlo Bokor, sa Budapest Univesity for Technology and Economics iz Budimpešte i prof. dr Christoph Reich sa Furtwagen Univerziteta iz Njemačke.
Primjere naprednih digitalnih rješenja su predstavili predstavnici kompanije ComTrade iz Srbije i ARCTUR iz Slovenije, dok su predstavnici Privredne komore i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavili inicijative na nacionalnom nivou koje podržavaju digitalizaciju i razvoj inovacija.
Plenarni dio programa nastavljen je treningom za razvoj kompetencija iz oblasti internet stvari i vještačke inteligencije u okviru ANSO projekta InnovateYourFuture održan od strane NCC Montenegro tima. Trening je obuhvatio uvod o vještačkoj inteligenciji i konkretnije, dijelu vještačke inteligencije - mašinskom učenju - okviri po kome se razvijaju modeli mašinskog učenja, kao i koraci koje je potrebno odraditi u ovom procesu. U daljem nastavku, fokus treninga bio je na demonstraciji procesa pripreme podataka i samog kreiranja modela mašinskog učenja. Takođe, prikazan je način na koji se slike reprezentuju na računaru prilikom treniranja modela za kompjutersku viziju. Prikazan je praktičan primjer korišćenja popularnih alata CVAT i Roboflow za pripremu i anotaciju seta podataka koji se sastoji od slika sa balonima. Rezultat je bio novi set podataka koji je jedan od učesnika koristio za treniranje Detectron2 modela za detekciju balona na slikama. Ovaj dio je ponudio učesnicima treninge konkretan primjer čitavog procesa kreiranja modela mašinskog učenja.
Trening je obuhvatio i prezentaciju Edge IoT tehnologija i detekciju objekata na video snimcima. Prikazane su tehnologije koje se koriste u ovu svrhu i dva video snimka na kojima je odrađena detekcija ljudi koji nose maske. Ukratko su prikazani načini kako možemo prenijeti trenirane modele mašinskog učenja na Edge IoT uređaje. U okviru treninga prikazana je detekcija u realnom vremenu koja se vršila preko Jetson kartice i kamere.
Na samom kraju konferencije izlaganje su imali predstavnici Instituta za standardizaciju Crne Gore (ISME), Zoran Glomazić, direktor i Ivana Vlahović, Sektor za standarde u oblasti elektrotehnike. Prisutni su imali prilike da se upoznaju sa ispunjavanjem obaveza koje proističu iz zahtjeva Sporazuma o tehničkim preporukama o trgovini Svjetske trgovinske organizacije. Predstavljen je ISME koji ispunjava zahtjeve i teži da postane punopravni član međunarodnih i evropskih organizacija a prisutni su imali prilike da čuju o standardizaciji u informacionim tehnologijama i sajber bezbjednosti. Institut za standardizaciju Crne Gore ima 16 tehničkih komiteta koji učestvuju u procesu donošenja MEST standarda iz raznih oblasti.
U aktivnostima drugog dana konferencije učešće je uzelo oko 100 učesnika, koji su u pauzama mogli uživati u suncem i snijegom okupanom Durmitoru.

Po starom dobrom običaju, radni dan je priveden kraju u dobrom društvu i prijatnoj atmosferi.

Ostale vijesti
Anketa
Da li ćete doći na IT2023?
Da
Glasova: 124
Percent: 79.5 %  
Ne
Glasova: 32
Percent: 20.5 %  


Sponzori konferencije

Elektrotehnicki fakultet Univerziteta Crne Gore

IT drustvo, Crna Gora

Fakultet za informacione sisteme i tehnologije Univerzitet Donja Gorica

Fakultet organizacionih nauka Univerzitet u Beogradu

IEEE

Informacione Tehnologije, Univerzitet Crne Gore