Vijesti

27.02.2024
Uspješno završena XXVIII međunarodna naučno-stručna konferencija IT 2024

XXVIII međunarodna naučno-stručna konferencija “Informacione tehnologije” održana je od 21. do 24. februara 2024. godine tradicionalno na Žabljaku, u organizaciji: Univerziteta Crne Gore - Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta Donja Gorica - Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije, IT društva Crna Gora, Univerziteta u Beogradu - Fakulteta organizacionih nauka, IEEE udruženja i IEEE sekcije za Srbiju i Crnu Goru, uz punu podršku kompanije Čikom iz Podgorice. Prezentacije autorskih radova i sesija realizovane su uživo u hotelu “Gorske oči”, hotelu “Žabljak“, ali i on-line putem. Konferencija je okupila oko 200 nacionalnih i međunarodnih učesnika. 
Učešće u konferenciji su imali autori iz 20 zemalja i to: Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Grčke, Kipra, Italije, Španije, Slovačke, Ukrajine, Estonije, Ujedinjenog Kraljevstva, Turske, Egipta, Jordana, Indonezije i Filipina. Broj prijavljenih autorskih radova iznosio je 101 rad, od čega je prihvaćeno njih 67, koji su recenzirani i odabrani na bazi kompletnog rada. Obuhvaćene su teme iz različitih oblasti kao što su: obrada slike i audio signala, aciklični grafovi, blockchain tehnologija, informatička sigurnost, standardizacija, primjena vještačke inteligencije u različitim oblastima, upravljanje plovilima bez ljudske posade, virtuelna trgovina i transfer znanja.
Posebna sesija bila je posvećena prezentacijama projekta EuroCC2 - Nacionalni centri kompetencija za HPC, prezentaciji Crnogorskog akademskog digitalnog hub-a (Montenegrin Academic Digital Innovation Hub-a), podržanog od strane projekta DigNEST, zatim TRACEWINDU, FoodHUB – Centra izvrsnosti za digitalizaciju procjene rizika u oblasti bezbjednosti hrane i preciznu sertifikaciju autentičnosti prehambrenih proizvoda, HPC4S3ME, AI-AGE, STECCI, FishEUTrust, Solar Katun, Enav i COMMECT. Učešće u treningu su imali predstavnici kompanije Fleka, Čikom i FiveG grupa.
U okviru XXVIII naučno-stručne konferencije prisutni su imali priliku da učestvuju u radionicama, panelima i treninzima iz oblasti vještačke inteligencije, ali i da čuju aktivnosti koje realizuju nacionalni centri kompetencija iz oblasti računarstva visokih performansi iz Kipra, Slovenije, Holandije, Crne Gore, Turske, Sjeverne Makedonije, Rumunije, učesnice projekta EuroCC2. Kroz projekat se podržava razvoj inovativnih rješenja od strane ciljanih učesnika u privatnom i javnom sektoru kroz  pružanje podrške zainteresovanim krajnjim korisnicima u korišćenju HPC/HPDA/AI. Prezentovane su aktivnosti i inovativna rješenja  zasnovana na korišćenju računarstva visokih performansi (HPC) i vještačke inteligencije (AI) za aplikacije u industrijskim domenima koji su definisani Strategijom pametne specijalizacije (2019-2024) za Crnu Goru. 
Konferencija je tradicionalno, dvadeset osmu godinu za redom uspješno završena pri čemu je ispunila svoj cilj ukazavši na značaj multidisciplinarnog sagledavanja aktuelnosti i umrežavanja velikog broja univerzitetskih profesora i saradnika, eksperata i mladih istraživača u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

https://m.cdm.me/tehno-nauka/uspjesno-zavrsena-xxviii-medunarodna-naucno-strucna-konferencija-it-2024/