Vijesti

22.02.2024
Trening u okviru EuroCC2 projekta – primjena superračunara u industriji

Drugog dana konferencije organizovan je trening – primjena superračunara u industriji i primjeri dobrih praksi. Trening je organizovan u okviru EuroCC2 projekta druge faze - National Competence Centres in the framework of EuroHPC koji se finansira  sredstvima Zajedničkog poduhvata za evropsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) i nastavlja sa promocijom primjene superračunara na nacionalnom nivou, identifikovanjem relevantnih korisnika i usklađivanjem njihovih potreba s dostupnim resursima u nacionalnim centrima kompetencija za superračunarstvo. Kroz projekat se podržava razvoj inovativnih rješenja od strane ciljanih učesnika u privatnom i javnom sektoru kroz  pružanje podrške zainteresovanim krajnjim korisnicima u korištenju HPC/HPDA/AI. U projektu EuroCC2 ispred Nacionalnog centra kompetencija iz oblasti računarstva visokih performansi Crne Gore učestvuju Univerzitet Donja Gorica (UDG) i Univerzitet Crne Gore (UCG).
Imajući u vidu navedeno, učesnici su imali prilike da čuju Panayiotu Katsamba, predstavnicu Nacionalnog centra kompetencija HPC iz Kipra (NCC Cyprus) i primjere dobre prakse koji se odnose na osnaživanje industrije i primjene računarstva visokih performansi u istoj. Tina Črnigoj Marc, ispred Nacionalnog centra kompetencija Slovenija i Sašo Knez, ispred Shark Aero kompanije su predstavili primjer dobre prakse koji se odnosi na primjenu open-source softverskog paketa u aero industriji.
Ispred Nacionalnog centra kompetencija Crna Gora (NCC Montenegro), doc. dr Luka Filipović predstavio je primjere dobrih praksi koji NCC Montenegro realizuje - aktivnosti zasnovane na korišćenju računarstva visokih performansi (HPC) i vještačke inteligencije (AI) za aplikacije u industrijskim domenima koji su definisani Strategijom pametne specijalizacije (2019-2024) za Crnu Goru. Učesnici treninga su imali prilike da čuju o kreiranju SaaS rješenja, zasnovanom na mašinskom učenju i prikupljanju podataka, koji će omogućiti finansijskim institucijama i drugim preduzećima da značajno unaprijede personalizovane usluge bankarstva i plaćanja svojim klijentima -  inovativno rješenje koje zajednički realizuju kompanija Fleka i Fakultet za informacione sisteme i tehnologije, UDG. Rješenje je predstavio Marko Leković ispred kompanije Fleka. Pored navedenog, prisutnima su se obratili Ivan Šoć, FiveG i Ivan Bošković ispred kompanije Čikom.
Tokom drugog dijela treninga, učesnici su imali prilike da čuju o strategijama i primjerima dobrih praksi kao pokretača inovativnih rješenja koji se primjenjuju u okviru Nacionalnih centara kompetencija u Turskoj, Rumuniji, Holandiji i Sjevernoj Makedoniji. 
Trening je imao za cilj predstavljanje dobrih praksi primjene računarstva visokih performansi i korišćenje dostupnih resursa u nacionalnim centrima kompetencije u industriji ali i umrežavanju sa nacionalnim centrima kompetencija u okviru EuroCC2. 
Treningu je prisustvovalo oko 140 (uživo i online) učesnika, predstavnika istraživačke, akademske i biznis zajednice.