Vijesti

21.02.2024
XXVIII naučno-stručna konferencija IT 2024 je počela sa radom

XXVIII naučno-stručna konferencija “Informacione tehnologije” započela je danas na Žabljaku. Održane su paralelno dvije oralne sekcije, u hotelu “Žabljak”, odnosno hotelu “Gorske oči”, kao i jedna virtuelna sekcija. 
Slušaoci u sali hotela “Žabljak” imali su priliku da čuju izlaganja autora na teme iz različitih oblasti. Autori su se bavili problemima vezanim za obradu slike, audio signale, upravljanje USV i aciklične grafove.
Posjetioci sale u hotelu “Gorske oči” slušali su izlaganja na temu Blockchain tehnologije, informatičke sigurnosti, standardizacije i primjene vještačke inteligencije u različitim oblastima, kao i upravljanju plovilima bez ljudske posade. 
U okviru virtuelne sekcije, gdje su i autori radova i publika bili prisutni isključivo on-line, tretirane su teme vezane za virtuelnu trgovinu i transfer znanja.
Plenarni dio programa je započeo predstavljanjem Montenegrin Academic Digital Innovation Hub-a, podržanog od strane projekta DigNEST. Nastavljen je prezentacijom projekata EuroCC2, TRACEWINDU, FoodHUB, HPC4S3ME, AI-AGE, STECCI, FishEUTrust, Solar Katun, Enav i COMMECT.
U aktivnostima prvog dana konferencije učešće je uzelo oko 60 učesnika, koji su u pauzi konferencijskih dešavanja mogli uživati u organizovanoj posjeti Savinom Kuku. Radni dan je priveden kraju koktelom dobrodošlice, u dobrom društvu i prijatnoj atmosferi.